Härlig ädelostsås, perfekt till det mesta

En härlig sås som kan tänkas passa till det mesta tror jag. Jag serverade såsen till stekt halloumi och vinkokt broccoli. Barnen åt det till fullkornspasta och lax. Vilgot åt gärna såsen med sked, hihi 🙂 Det tar jag som ett gott betyg.

2dl vatten
1 gul lök, liten
5 basilikablad, stora
8 vitpepparkorn, lätt krossade i mortel
Salt
 
Låt koka ner till hälften och sila, för att spara buljongen.

40g smör
1 msk mjöl
1 dl buljong från ovan
1 dl grädde
1 msk vitt vin
75g gräddädelost
Citronskal, från knappt ½ citron
Citronsaft, uppskattar till ca 1 msk
Smaka av med salt o peppar

Börja med att steka löken lite lätt, häll på vatten, vitpepparn och riv ner basilikan. Salta och låt reduceras till hälften.

Smält smör och vispa ut med mjölet. Vispa ner buljongen från ovan, grädde och vitt vin. Låt småputtra några minuter, sänk värmen. Låt sedan osten smälta ner i såsen. Rör ner det rivna citronskalet och pressa ner citronsaft. Smaka av och krydda eventuellt med salt och peppar. Klar att servera!

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: