Krämig indisk kycklingsoppa

Jag uppdaterar mitt gamla recept på het och krämig indisk kycklingsoppa på mitt vis, nu utan buljongtärning (alltså ingen glutamat). Kokar buljongen istället och smakerna från alla kryddor gör ju att det inte behövs någon extra buljong. Det är riktigt härligt att stå och röra i en gryta med så mycket goda dofter. Jag lärde mig inte av förra gången att jag skulle öka mängden av bla kyckling. Jag gjorde lite extra buljong men kycklingbitarna tog snabbt slut och både Vilgot och Ofelia plockade i sig linserna. Nästa gång lägger jag i 4 kycklingfiléer istället för 3st.

Kan inte säga att den här buljongen följer regelverk utan den gjordes lite för snabbt och det skulle vara bättre om den fick koka länge med andra kycklingdelar med tex ben, men idag fick det bli så här.

Buljong:

2l vatten
3-4 kycklingfiléer
1 morot
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
12 vitpepparkorn
2 tsk flingsalt
Persilja, några kvistar

Koka upp vatten. Tärna kycklingen och halvera lök, morot och krossa vitlöksklyftorna. När vattnet kokar lägg i grönsakerna och kycklingen, även kryddorna. Låt kycklingen koka ca 10 min eller tills den är genomkokt, ta då upp den och lägg åt sidan. Grönsakerna lät jag koka vidare i ca  45 min till. Sila buljongen och använd allt eller delar av den till soppan.

Kycklingsoppa:

1 rödlök
2 vitlöksklyftor
100g vitkål
½ lime
30-40g ingefära
1 röd chilipeppar
1 burk kokosmjöl
1 dl creme fraiche
1-1½l buljong från ovan
3 kycklingfiléer, färdigkokta
1-2 dl linser, färdigkokta gröna eller röda
Kryddor: ½ tsk curry extra stark, ½ tsk gurkmeja, ½ tsk spiskummin, ½ tsk koriander, ½ tsk salt och ½-1 krm cayennepeppar

Förbered alla ingredienser, skala och riv ingefära, finhacka löken, riv och pressa lime, riv vitlöksklyftor, strimla eller hyvla vitkålen och finhacka chilin. Börja med att hetta upp pannan för att bränna av kryddorna. Alla kryddor utom saltet. Häll i lite rapsolja och stek vitkål, vitlök, chilipepparn och rödlök utan att det tar färg. Häll på buljongen från ovan och låt småputtra en stund, ca 10 min. Häll i kokosmjölk, lime, ingefära och låt småkoka ca 20-30 min. För barnens skull valde jag idag att mixa soppan slät innan jag la i kycklingbitarna och linserna, men gillar man en soppa med bitar så hoppa över mixandet.  I med kyckling och linser så de blir varma. Smaka av soppan, krydda ev mer beroende på din önska av styrka och sälta.

Servera som den är eller lägg i en klick gräddfil.
 

4 reaktioner till “Krämig indisk kycklingsoppa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s