Ostpaj med 4 sorters ost, *GI*

Paj är kanske inte det man först tänker på när man kör gi-kost men jag tycker inte att man ska utesluta det utan göra den så nyttig som möjligt och välja äta det nån gång ibland. Jag använde mig av sojamjöl och dinkelmjöl fullkorn som sänker gi på pajen om man jämför med hur den skulle blivit med vanligt vetemjöl.

Jag gjorde denna som en förrätt på nyårsafton, tyvärr utan att ha testat göra den innan så kanten blev lite bränd men smaken var väldigt god. Så fort det blir dags för paj igen ska jag göra om den för att se om jag kan hitta exakt tid för gräddning.

Pajdeg, lite nyttigare:

100g smör
1 dl sojamjöl
2dl dinkelmjöl, fullkorn
1 dl keso, naturell
2 msk pesto

Hacka samman smör och mjöl. Rör ihop med keso och pesto till en del. Tryck ut i smord ugnsform med avtagbara kanter. Ställ in formen i kylen minst 1h. Sätt på ugnen på 200C, förgrädda pajskalet ca 5 min (kolla så det inte får för mycket färg, ta då ut tidigare). Låt skalet svalna. Lägg sen på ostfyllningen och äggstanningen.

Ostfyllning:

125g västerbottenost
125g mozarella
75g fetaost (zeta)
25g babyspenat, färsk
3 små tomater (jag hade stora kvistcocktailtomater)
Pinjenötter
Parmesanost

Sätt ugnen på 230C varmluftsugn. Riv västerbottenosten, skiva och tärna mozarellan och fetaosten. Lägg osten i formen med pajskal. Lägg de hela spenatbladen över så det täcker formen och avsluta med att lägga skivad tomat i en cirkel i ytterkant ovanpå och strö över pinjenötter. Häll över äggstanning, riv parmesanost över pajen och ställ in i ugnen.

Äggstanning:

2 ägg
2 dl matlagningsgrädde
Kryddor: 5 g färsk timjan, 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar, 1-2 krm chilipulver

Vispa ägg och grädde lätt med en gaffel, hacka timjan och rör ner kryddorna. Häll blandningen över ostfyllningen. Sätt in pajen i ugnen och låt stå ca 40-50 min. Lägg över ugnsfolie när pajen har fått fin färg och akta så skalet inte bränns (som mitt gjorde). Ta ut pajen och låt stå 2-5 min innan den skärs upp, servera direkt tillsammans med en god sallad (jag gjorde en quinoasallad) och en klick gräddfil.

Annonser

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. caroline
    Jan 04, 2011 @ 08:08:51

    Måste testa, låter jätte gott! Du räddar våra middagar Leila!! Nora brukar säga: ”kan ni inte göra det receptet från Leila” Hihihi Du är grym….

    Svara

  2. Mammamandala
    Jan 04, 2011 @ 21:18:57

    Hihih, gud så mysig Nora är stora tjejen! Vad glad jag blir!! Kul att ni lagar lite här ifrån. Får bjuda henne på middag snart 😀 Du får säga till om hon har något favoritrecept så jag kan göra nåt hon gillar. Ge henne en stor kram från mig.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: