Jordnötsknäck

Det var Henrik som skulle göra knäcken i år och när han stod med alla ingredienser framme tyckte han att det kändes besvärligt att skålla mandel och lägga tid på det. Istället tog han jordnötter som fanns hemma. Jättegoda jordnötsknäck fick vi i år!

2dl vispgrädde
2dl socker
2dl ljus sirap
1 dl jordnötter, salta

Hacka jordnötterna. Ställ ut knäckformar på en plåt/tallrikar. Häll grädde, socker och sirap i en kastrull och låt koka upp. Koka i ca 20-30 min på medelhög värme (för oss tog det ca 22 min), använd dig gärna av en digital termometer och ställ in på 123 C (inte mer), har du ingen termometer så använd dig av kulprovet (ställ ett glas med kallt vatten brevid spisen, ta en klick av smeten och lägg i vattnet, går smeten att forma till en kula är knäcken klar). Ta bort kastrullen från spisen och rör ner jordnötterna. Häll upp i formar, låt svalna och ställ sedan in i kylen för att stelna. Förvara i tätslutande burk i kylen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: